Sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii, czyli tradycyjne caprese podane inaczej niż zwykle

Sałatka  z pomidorów, mozzarelli i bazylii - kreatywne podejście do tematu caprese

Sałatka z pomidorami, bazylią i mozzarellą, czyli tradycyjne caprese to fajny pomysł na lekki podwieczorek lub dodatek do obiadu. Wszelkie sałatki z pomidorami i oliwą świetnie zresztą komponują mi się z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami, a to w prostej drodze skojarzenie z bruschettą – ci Włosi to jednak wiedzą co dobre. Ale wracając do tematu caprese, zwykle podawane jest w postaci plasterków pomidora przełożonych plastrami mozzarelli i świeżymi listkami bazylii, skroplone oliwą i octem balsamicznym. Moja sałatka z pomidorów składa się dokładnie z tych samych składników, różni ją jednak sposób podania. Myślę, że to dobry pomysł, żeby czasem spróbować zrobić coś inaczej i kreatywnie podejść do tradycyjnych tematów. Miłej zabawy:)

Co nam będzie potrzebne:

- 1 średniej wielkości pomidor
- kilka plasterków sera mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżki oliwy

- kilka kropli octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii - kreatywne podejście do tematu caprese

  • Pomidora dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
  • Pomidora nacinamy tak jak pokazane na zdjęciu, nie rozcinamy go jednak do samego końca – na spodzie musi pozostać w całości
  • Pomiędzy rozkrojone części pomidora wkładamy plasterki mozzarelli oraz listki świeżej bazylii
  • Całość skraplamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu
  • Tak przygotowane caprese można podawać z czosnkowymi grzankami i czarnymi oliwkami

Sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.