Schabowe kotleciki z pieczarkami

schabowe kotleciki z pieczarkami

Kończy się lato, dni coraz chłodniejsze, przestaną niedługo wystarczać lekkie, wakacyjne obiadki… Dlatego ja mam propozycje na coś konkretniejszego. Schabowe kotleciki z pieczarkami będą całkiem konkretnym obiadem z dodatkiem kaszy czy tłuczonych ziemniaków albo wersją przejściową z fasolką szparagową, jak w moim przypadku. Smaczne, proste i pożywne danie dla mięsożerców:)

Co nam będzie potrzebne:

– 4-5 plastrów schabu
– pół opakowania pieczarek (ok. 200g)
– olej do smażenia

– przyprawy: papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, sól, pieprz, majeranek, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy

Przygotowanie:

  • pieczarki myjemy dokładnie i zostawiamy na sitku lub ręczniku papierowym, żeby obeschły
  • kotlety myjemy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię, wtedy mięso nie będzie „odpryskiwać”)
kotlety schabowe z pieczarkami
kotlety schabowe z pieczarkami
  • rozbite kotlety posypujemy odrobiną soli, szczyptą pieprzu, papryki czerwonej słodkiej i ostrej (uwaga, żeby nie przesadzić z ostrą, jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami)
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kotlety, obsmażamy z obu stron, aż się ładnie zarumienią
  • w tym czasie kroimy pieczarki na połówki
  • dodajemy pokrojone pieczarki do podsmażonego mięsa, chwilkę smażymy wszystko razem, po czym dolewamy wody (tyle żeby mniej więcej przykryła składniki), dodajemy liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki majeranku, następnie przykrywamy pokrywką (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki można użyć folii aluminiowej) i dusimy ok 15 – 20 min, aż mięso będzie miękkie (jeśli będzie trzeba dusić nieco dłużej – zależy od mięsa)
  • kiedy mięso będzie już miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos (gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż woda odparuje i sos będzie miał taką gęstość jak lubimy)

 

kotlety schabowe  z pieczarkami

  • podajemy z kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub gotowanymi warzywami

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.