Spaghetti al pomodoro e basilico (Spaghetti z pomidorami i bazylią)

spaghetti al pomodoro e basilico

Zobaczyłam niedawno w TV i musiałam koniecznie wypróbować. Genialne! Jak wszystkie tego rodzaju pasty. Bardzo prosty przepis na przyrządzenie sobie super smacznego obiadu w dniu, kiedy absolutnie nie ma się czasu na gotowanie. Co najlepsze, resztki można spokojnie odgrzać następnego dnia. I jaka miła odmiana po tradycyjnym bolognese…;)

Co nam będzie potrzebne: (dość spore porcje dla 2 osób)

- ok. pół paczki makaronu spaghetti (można zastąpić tagliatelle)
- 3-4 ząbki czosnku
- 8 dojrzałych pomidorków cherry
- garść listków bazylii

- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól

Przygotowanie:

  • do garnka wlewamy wodę na makaron, porządnie solimy, gotujemy
  • w czasie gdy woda się grzeje myjemy pomidorki i kroimy każdy na połowę
  • czosnek obieramy ze skórki i zgniatamy mocno płaską stroną noża, nie siekamy
  • liście bazylii siekamy
  • na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje dorzucamy zgnieciony czosnek, smażymy chwilę, aż lekko zbrązowieje (uwaga, żeby nie przesmażyć, bo zgorzknieje)
  • do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidorki, lekko solimy, żeby pomidorki puściły sok, smażymy aż skórka zacznie się marszczyć
  • na samym końcu dodajemy posiekaną bazylię i dosmażamy jeszcze kilka sekund
  • makaron gotujemy al dente (najlepiej skorzystać z przepisu na opakowaniu)
  • kiedy makaron ma już odpowiednia twardość wyciągamy go z garnka (nie odcedzamy na sitku), najlepiej za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec i wrzucamy prosto na patelnię z pomidorami i czosnkiem, mieszamy chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyły
  • przekładamy na talerz, posypujemy lekko parmezanem

Smacznego:)

spaghetti al pomodoro e basilico

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.