Spaghetti al pomodoro e basilico (Spaghetti z pomidorami i bazylią)
Zobaczyłam niedawno w TV i musiałam koniecznie wypróbować. Genialne! Jak wszystkie tego rodzaju pasty. Bardzo prosty przepis na przyrządzenie sobie super smacznego obiadu w dniu, kiedy absolutnie nie ma się czasu na gotowanie. Co najlepsze, resztki można spokojnie odgrzać następnego dnia. I jaka miła odmiana po tradycyjnym bolognese…;)
Co nam będzie potrzebne: (dość spore porcje dla 2 osób)
- ok. pół paczki makaronu spaghetti (można zastąpić tagliatelle)
- 3-4 ząbki czosnku
- 8 dojrzałych pomidorków cherry
- garść listków bazylii
- sól
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy wodę na makaron, porządnie solimy, gotujemy
- w czasie gdy woda się grzeje myjemy pomidorki i kroimy każdy na połowę
- czosnek obieramy ze skórki i zgniatamy mocno płaską stroną noża, nie siekamy
- liście bazylii siekamy
- na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje dorzucamy zgnieciony czosnek, smażymy chwilę, aż lekko zbrązowieje (uwaga, żeby nie przesmażyć, bo zgorzknieje)
- do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidorki, lekko solimy, żeby pomidorki puściły sok, smażymy aż skórka zacznie się marszczyć
- na samym końcu dodajemy posiekaną bazylię i dosmażamy jeszcze kilka sekund
- makaron gotujemy al dente (najlepiej skorzystać z przepisu na opakowaniu)
- kiedy makaron ma już odpowiednia twardość wyciągamy go z garnka (nie odcedzamy na sitku), najlepiej za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec i wrzucamy prosto na patelnię z pomidorami i czosnkiem, mieszamy chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyły
- przekładamy na talerz, posypujemy lekko parmezanem
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments