Spaghetti z kremowym sosem pomidorowo-bazyliowym
Jak to zazwyczaj bywa przy daniach makaronowych – prosto, szybko i pysznie. Doskonały przepis na takie dni, kiedy brak czasu na gotowanie, a człowiek ma ogromną ochotę zjeść coś ciepłego i pożywnego, a przy tym się niewiele narobić. W moim przepisie użyłam makaronu spaghetti, ale każdy makaron się nada, wybierzcie więc taki, jaki najbardziej lubicie, albo po prostu macie akurat pod ręką.
Co nam będzie potrzebne:
– pół opakowania makaronu spaghetti
– 3 dojrzałe pomidory średniej wielkości
– garść posiekanych listków świeżej bazylii albo 2 łyżeczki suszonej
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 12% lub 18%
– tarty parmezan do posypania
– sól, pieprz, cukier
– kilka listków bazylii do ozdoby
Przygotowanie:
- zaczynamy od postawienia na gazie garnka z osoloną wodą na makaron
- zanim woda się zagotuje obieramy czosnek i cebulę, cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, pomidory myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę (mi nie przeszkadza skórka pomidora w sosie, ale jeśli wolicie bez, to przed krojeniem należy też obrać pomidora)
- na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy chwilkę czosnek, dodajemy cebulkę, a kiedy się zeszkli wrzucamy pokrojone pomidory
- w tym czasie woda w garnku powinna już zacząć wrzeć, więc wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente, najlepiej według przepisu na opakowaniu
- do podsmażonych pomidorków dodajemy szczyptę soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki jogurtu lub śmietany, na samym końcu dodajemy bazylię, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia
- ugotowany makaron odcedzamy na sitku (ja zlewam jeszcze lekko zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania, makaron nie jest też wtedy taki klejący) i dodajemy do sosu, mieszamy, żeby makaron połączył się z sosem
- podajemy od razu posypane lekko startym parmezanem i świeżą bazylią
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments