Szybki omlet ze szczypiorkiem i warzywami
Prosty przepis na szybkie i kolorowe śniadanie:) Wcale nie trzeba dużo zjeść, żeby na długo czuć się sytym, a przygotowanie to tylko chwilka, dlatego od czasu do czasu lubię zrezygnować z jajecznicy na rzecz puszystego omleta. Warzywa można stosować dowolne. Akurat w tym przypadku użyłam pomidorów i ogórków, ale z jajkami świetnie smakuje też na przykład chrupiąca papryka. Warto korzystać z dobrodziejstw lata i urozmaicać sobie życie:)
Co nam będzie potrzebne (porcja dla 2 osób):
– 2 jajka
– 2 płaskie łyżki mąki
– garść posiekanego szczypiorku
– 2 ogórki gruntowe lub jeden zielony
– 1 pomidor
– szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
- jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę
- do piany dodajemy szczyptę soli i pieprzu, żółtka, mąkę i szczypiorek, mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą
- pomidora i ogórki kroimy na drobną kostkę, dodajemy soli i pieprzu do smaku
- na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię i wylewamy masę jajeczną, smażymy kilka minut (trzeba uważać, żeby spód się nie przypalił), kiedy spód nam już lekko zbrązowieje składamy omleta na połowę, smażymy jeszcze chwilkę i odwracamy na drugą stronę (odwracamy takiego złożonego, bo raczej nie damy rady przewrócić go w całości tak jak naleśnika)
- usmażonego omleta kroimy na połowę i przekładamy na talerze, na wierzch kładziemy sałatkę, podajemy np. z grzankami
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments