Tarta z cukinią, fetą i zielonym groszkiem

tarta z cukinia

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne danie, w dodatku cieszące oko kontrastową zielenią. Jestem wielką miłośniczką tart, a ta z pewnością jest jedną z tych, które najłatwiej przygotować. Tę tartę przygotowałam na kruchym spodzie, ale jeśli zastąpicie go gotowym ciastem francuskim też będzie smacznie.

Co nam będzie potrzebne:

Ciasto kruche:
– 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)
– 150g miękkiego masła (musi się tak łatwo formować)
– pół łyżeczki soli
– łyżeczka cukru
– 1-2 łyżki zimnej wody

Farsz:

– 1 średnia cukinia
– 1 cebula
– pół opakowania sera feta
– pół puszki zielonego groszku
– pieprz do smaku

– oliwa do smażenia

Przygotowanie:

tarta z cukinia

  • mąkę przesiewamy z solą do miski, dodaj cukier, wrzucamy kawałki masła i za pomocą noża łączymy je z mąką, aż powstanie coś na kształt kruszonki, dodajemy wodę i zagniatamy wszystko razem aż powstanie jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie bardzo sypkie i będziecie mieć problem z zagnieceniem go, można dodać jeszcze trochę masła)
  • zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 30 min
  • w tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, a umytą cukinię w cienkie plasterki (nie obieramy ze skórki)
  • rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i chwilkę podsmażamy pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli, po czym dorzucamy cukinię, lekko solimy (dosłownie szczyptę, pamiętajcie, że feta jest bardzo słona), usmażoną cukinię odstawiamy na bok, żeby przestygła
  • ciasto wyjmujemy z zamrażarki, kroimy na małe kawałeczki i wykładamy je na blachę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, po czym ugniatając ciasto rozkładamy je równomiernie na blasze, żeby powstał w miarę równy spód i lekko podniesione boki, następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą (ja do obciążenia używam pokrywki z naczynia żaroodpornego:))
  • ciasto podpiekamy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wykładamy na ciasto podsmażoną cukinię, kruszymy pół opakowania fety i wysypujemy groszek
  • wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 30-45 minut, w zależności od piekarnika, wyjmujemy kiedy boki są ładnie przyrumienione a ser przypieczony
  • tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.