Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem
Prościutka, szybka do zrobienia i pożywna zapiekanka makaronowa. Kusi miodem i cytryną, pięknymi kolorami i fanta- stycznym orzeźwiającym zapachem. Przepis jest wynikiem moich eksperymentów z cytrynową marynatą do kurczaka, którą pozbawiłam czosnku, za to wzbogaciłam o miód. Nie jest to na pewno tradycyjny smak kurczaka, ale jeśli ktoś lubi urozmaicenie w kuchni, to koniecznie powinien spróbować cytrynowego makaronu.
Co na będzie potrzebne:
– 2 filety z kurczaka
– paczka makaronu rurki
– brokuł
– cytryna (2 łyżki soku + otarta skórka)
– 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
– olej
– natka pietruszki
– 2 łyżeczki soli (+ sól do gotowania makaronu i brokuła)
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka kolendry mielonej
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
– szczypta chilli
– 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki
– ewentualnie starty żółty se do posypania
Przygotowanie:
- mięso myjemy dokładnie, czyścimy z farfocli i kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do pojemnika, w którym będziemy marynować
- do osobnej miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, po łyżce kurkumy i kolendry mielonej, 1 łyżkę słodkiej papryki mielonej, szczyptę chilli, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki soku z cytryny i skórkę startą z około połowy cytryny (pamiętajcie, że cytrynę trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem!), 2-3 łyżki posiekanej pietruszki i dodajemy ok. 4-5 łyżek oleju, wszystko dokładnie mieszamy i mamy gotową marynatę
- marynatę wlewamy do pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę, żeby mięso przeszło przyprawami
- gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente (musi być taki lekko twardawy, najlepiej skorzystać z instrukcji na opakowaniu makaronu), po ugotowaniu odcedzamy na sitku, zlewamy zimną wodą i przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać
- w osobnym garnku wstawiamy do gotowania osolona wodę, zanim woda się zagotuje myjemy dokładnie brokuła i rozdzielamy go na pojedyncze gałązki
- kiedy woda się zagotuje wkładamy do wrzątku rozdzielone brokuły i gotujemy ok. 5-7 min. (żeby się nie rozgotowały i nie były zbyt miękkie), następnie odcedzamy na sitku, zlewamy zimną wodą i wysypujemy na makaron w naczyniu żaroodpornym
- rozgrzewamy patelnię i wrzucamy zamarynowanego kurczaka, smażymy na małym ogniu ok. 5-6 minut
- do miski w której marynowaliśmy mięso dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (jogurt ma mniej tłuszczu) i łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek i dodajemy do kurczaka (kurczak powinien w czasie pieczenia puścić trochę wody, jeśli jest jej jednak malutko można nieco dolać, żeby sos nie był zbyt gęsty), smażymy jeszcze jakieś 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą (jeśli sos jest zbyt gęsty trzeba dolać troszkę wody; skąd będziecie wiedzieć, że sos jest za gęsty? generalnie chodzi o to, że tego podsmażonego kurczaka trzeba wylać na makaron i brokuła, musi mieć więc taką konsystencję, żeby dało się się go spokojnie rozprowadzić po całym naczyniu i żeby „nawilżył nasz makaron”. Trzeba też pamiętać, że w piekarniku część wody odparuje)
- wylewamy nasz sos na makaron i wkładamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i zapiekamy ok. 10-12 min.
- po wyjęciu z piekarnika można posypać startym serem
Smacznego!
Komentarze
Powered by Facebook Comments