Zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem
Uwielbiam! Moje nieodłączne skojarzenie z początkiem studiów, kiedy pod koniec miesiąca zamiast normalnego obiadu mogłam pozwolić sobie co najwyżej na zapiekankę z serem i pieczarkami po 1.20zł (!!!) w barze mlecznym – torunianie wiedzą o czym mówię:) Teraz też czasem łakomię się na zapiekanki, ale częściej takie robione własnoręcznie w domu. Pakuję wtedy na nie tyle sera i pieczarek, ile się tylko zmieści, dodaję sporo ketchupu i zastanawiam się, czy nie otworzyć własnej „zapiekankowni”:)
Co nam będzie potrzebne: (na 4 zapiekanki)
– 2 podłużne bułki
– opakowanie pieczarek (500g)
– olej do smażenia ok 3-4 łyżki
– starty żółty ser
Przygotowanie:
- pieczarki myjemy dokładnie i kroimy na niezbyt duże plasterki (można wcześniej oddzielić nóżki od kapeluszu i kroić osobno)
- na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, wsypujemy szczyptę soli i pieprzu i smażymy, tak długo, aż woda, którą puszczą pieczarki, wyparuje (na koniec smażenia sprawdzamy jeszcze czy pieczarki są dobrze przyprawione, jeśli trzeba dosypujemy soli i pieprzu)
- bułki kroimy wzdłuż na połowę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- na bułki kładziemy podsmażone pieczarki i posypujemy dużą ilością startego sera
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200ºC i pieczemy aż ser się ładnie rozpuści, a bułki przyrumienią
- podajemy z ketchupem lub posypujemy ziołami, co kto lubi:)
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments
Domowe są zawsze najlepsze! Wyglądają wspaniale!
Lipiec 2, 2012 at 3:54 pm
Pyszniutkie te zapiekanki, polecam :)
Lipiec 4, 2012 at 5:29 pm