Zawijane drożdżowe bułeczki z owocami

zawijane bułeczki z owocami

Były już kajzerki i bułki hamburgerowe, przyszła więc pora na coś słodkiego. Znalazłam zatem przepis na drożdżowe bułeczki-ślimaczki z owocami. Do bułeczek potrzebne będą mrożone owoce, w oryginalnym przepisie były to maliny, ja użyłam czereśni, których jeszcze sporo zostało mi z wakacyjnych zapasów, ale myślę, że wiśnie byłyby lepsze, ze względu na bardziej wyrazisty smak. Z podanej ilości składników wychodzi 16 bułeczek, co w moim przypadku dało 2 okrągłe blaszki. Jeśli jesteście też szczęśliwymi posiadaczami miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, będzie Wam o wiele łatwiej. Oryginalny przepis tutaj.

Co nam będzie potrzebne:

Ciasto:
– 1 szkl. mleka
– 2/3 szkl. cukru
– 2 paczki drożdży instant (14g) lub 30 g świeżych
– 125g niesłonego masła
– 2 jajka
– 1/4 łyżeczki soli
– ok. 4,5 szkl. mąki

Nadzienie:

– 2 szklanki mrożonych owoców (malin, truskawek, wiśni lub czereśni – byle bez pestek)
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/4 szkl. cukru

Lukier:
– 1 szklanka cukru pudru
– pół łyżki masła rozpuszczonego masła
– 2 łyżki mleka ciepłego mleka

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzać lekko, ma być letnie i nie za gorące, masło roztopić
  • Ciepłe mleko przelać do miski, dodać drożdże i cukier, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 min (jeśli używacie świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn – 2 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, dosypać 2 łyżeczki cykru i zalać ciepłym mlekiem, odstawić, aż wybąblują)
  • Kiedy drożdże ruszą, włączamy mikser (najlepiej z hakiem do ciasta drożdżowego, jeśli nie macie jednak haka, użyjcie zwykłych końcówek do czasu, aż ciasto da się miksować, później trzeba już będzie wyrabiać ręcznie) i ciągle miksując dodajemy po kolei roztopione masło, jajka, sól i powoli dodajemy mąkę, miksujemy ok. 10 min (jeśli nie macie haka, trzeba wyrabiać ręcznie)
  • Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do lekko natłuszczonej miski, odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na niezbyt gruby prostokąt
  • zamrożone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zwijamy je w roladę, trzeba całą operację przeprowadzić dość szybko, zanim owoce się rozmrożą
  • przygotowujemy 2 okrągłe blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia
  • roladę kroimy ostrym nożem na 16 części i przekładamy je na płasko do blaszek, w około 1 cm odstępach od siebie (bułki jeszcze wyrosną)
  • przykrywamy blaszki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około godzinę
  • po wyrośnięciu bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 20 min. (w przepisie oryginalnym podano 25 min, jednak jedna blaszka mi się przypaliła, proponuję więc zmniejszyć czas do 20 min., a i tak po jakiś 15 sprawdzić czy ciasto się nie przypala)
  • w czasie gdy ciasto się piecze mieszamy ze sobą składniki na lukier
  • upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i wylewamy na nie lukier
  • bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe

zawijane bułeczki drożdżowe z owocami

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.