Zupa brokułowa z migdałami

zupa brokułowa krem

Pyszna, lekka zupa brokułowa z migdałami. Dzięki prażonym migdałom i aromatycznym przyprawom ma wyrazisty smak i wcale nie jest mdła, co często przydarza się kremom warzywnym. Ciekawym akcentem są prażone migdały, które delikatnej zupie dodają zaskakującego, chrupiącego wykończenia. Zupa jest też bardzo pożywna, a dodatek imbiru sprawi, że będzie świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze, jesienne popołudnia.

Co nam będzie potrzebne:

- jeden brokuł (można użyć mrożonych brokułów)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 1 nóżka z kurczaka lub 2-3 skrzydełka (zamiast mięsa można użyć kostki rosołowej np. drobiowej)

- sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa
- migdały w płatkach
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana

zupa brokułowa krem

Przygotowanie:

  • mięso dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje wylewamy ją, myjemy ponownie mięso  i zalewamy świeżą wodą ok. 3 litry (jeśli używamy tylko kostki rosołowej, zalewamy ją po prostu wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia)
  • warzywa dokładnie myjemy
  • marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki, brokuła dzielimy na różyczki
  • marchewkę, pietruszkę i seler wrzucamy do garnka z mięsem (lub rozpuszczoną kostką rosołową), można też dodać natkę pietruszki, dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej i gotujemy w zasadzie tak, jak rosół ok. 30 min., aby uzyskać aromatyczny bulion
  • po 30 min. dodajemy do bulionu różyczki brokuła, wyjmujemy marchewkę i gotujemy jeszcze 15 min., można dodać do gotowania szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu brokuł zachowa ładny zielony kolor
  • po tym czasie zupę miksujemy i stawiamy z powrotem na bardzo mały ogień
  • do miseczki lub kubka przekładamy 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18 lub 12%, dodajemy 2 łyżki gorącej zupy i mieszamy, żeby nie było grudek, powtarzamy to jeszcze kilka razy, aż całkiem rozcieńczymy jogurt i dodajemy do gorącej zupy (jeśli wrzucimy jogurt bezpośrednio do gorącej zupy, zwarzy się i zrobią się białe grudki)
  • na koniec próbujemy zupę i jeśli trzeba doprawiamy większą ilością przypraw
  • na gorącą, SUCHĄ patelnię wsypujemy ok. garści płatków migdałowych i prażymy do uzyskania złocistego koloru
  • zupę przekładamy do miseczek, dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu dla dekoracji i posypujemy uprażonymi migdałami

Smacznego:)

 

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.