Zupa brokułowa z migdałami
Pyszna, lekka zupa brokułowa z migdałami. Dzięki prażonym migdałom i aromatycznym przyprawom ma wyrazisty smak i wcale nie jest mdła, co często przydarza się kremom warzywnym. Ciekawym akcentem są prażone migdały, które delikatnej zupie dodają zaskakującego, chrupiącego wykończenia. Zupa jest też bardzo pożywna, a dodatek imbiru sprawi, że będzie świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze, jesienne popołudnia.
Co nam będzie potrzebne:
- jeden brokuł (można użyć mrożonych brokułów)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 1 nóżka z kurczaka lub 2-3 skrzydełka (zamiast mięsa można użyć kostki rosołowej np. drobiowej)
- migdały w płatkach
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- mięso dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje wylewamy ją, myjemy ponownie mięso i zalewamy świeżą wodą ok. 3 litry (jeśli używamy tylko kostki rosołowej, zalewamy ją po prostu wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia)
- warzywa dokładnie myjemy
- marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki, brokuła dzielimy na różyczki
- marchewkę, pietruszkę i seler wrzucamy do garnka z mięsem (lub rozpuszczoną kostką rosołową), można też dodać natkę pietruszki, dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej i gotujemy w zasadzie tak, jak rosół ok. 30 min., aby uzyskać aromatyczny bulion
- po 30 min. dodajemy do bulionu różyczki brokuła, wyjmujemy marchewkę i gotujemy jeszcze 15 min., można dodać do gotowania szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu brokuł zachowa ładny zielony kolor
- po tym czasie zupę miksujemy i stawiamy z powrotem na bardzo mały ogień
- do miseczki lub kubka przekładamy 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18 lub 12%, dodajemy 2 łyżki gorącej zupy i mieszamy, żeby nie było grudek, powtarzamy to jeszcze kilka razy, aż całkiem rozcieńczymy jogurt i dodajemy do gorącej zupy (jeśli wrzucimy jogurt bezpośrednio do gorącej zupy, zwarzy się i zrobią się białe grudki)
- na koniec próbujemy zupę i jeśli trzeba doprawiamy większą ilością przypraw
- na gorącą, SUCHĄ patelnię wsypujemy ok. garści płatków migdałowych i prażymy do uzyskania złocistego koloru
- zupę przekładamy do miseczek, dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu dla dekoracji i posypujemy uprażonymi migdałami
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments