Zupa krem marchewkowy z grzankami

krem marchewkowy

Prosty i szybki przepis na przepyszną zupę – krem marchewkowy z grzankami i korzennymi przyprawami. Jest bardzo sycący, świetny na jesienne i zimowe popołudnia, kiedy ciepły aromatyczny krem rozgrzewa nie tylko zmarznięte ciało ale i stęsknioną za słońcem duszę. I ten obłędny kolor, kiedy za oknem szaro…:) Gwarantuję, że jeśli jesteście wielbicielami marchewki i choć raz spróbujecie tego kremu, na stałe zagości w waszych domach.

Co nam będzie potrzebne:

- 6-7 konkretnych marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa, opcjonalnie kardamon

- 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- kostka rosołowa np. drobiowa lub kawałek mięsa np. nóżka z kurczaka
- 1 bułka na grzanki, najlepiej taka z wczoraj:)

krem marchewkowy

Przygotowanie:

  • warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (dowolnie, bo krem i tak później zmiksujemy)
  • do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy kostkę rosołową (jeśli używamy mięsa trzeba go wcześniej przegotować, jak w przypadku zupy brokułowej  czy rosołu)
  • zalewamy warzywa 3 szklankami wody, dodajemy 1/4 łyżeczki imbiru, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej, łyżeczkę skórki z cytryny, pół łyżeczki soli, można też dodać odrobinę chilli
  • doprowadzamy wodę do wrzenia i kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, ok. 20 min.
  • w tym czasie kroimy bułkę na małe kostki (najpierw na kromki, każdą kromkę na cienkie paski, a paski na kostki), rozpuszczamy na patelni łyżkę masła, wrzucamy pokrojona bułkę i smażymy, aż się przyrumienią, odkładamy na bok do ostygnięcia
  • kiedy warzywa są już miękkie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, miksujemy jeszcze raz, żeby nie zrobiły się grudki
  • krem przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i dodajemy grzanki

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.