Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

zupa z soczewicy

Super pyszna, super aromatyczna i super pożywna zupa krem z soczewicy z dodatkiem mleka kokosowego. W jesienne pluchowate popołudnia zupa doskonale rozgrzewa, wypełnia cały dom wspaniałym zapachem, a jej intensywnie żółty kolor przywodzi na myśl same optymistyczne skojarzenia:) Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, teraz jest na to idealny moment.

Co nam będzie potrzebne:
– opakowanie czerwonej soczewicy (ok. 250g)
– puszka mleczka kokosowego (ok. 400ml)
– wywar z warzyw lub rosół (tyle ile będzie trzeba do zalania soczewicy), wywar można zastąpić kostką rosołową
– 1 cebula
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
– odrobina chilli
– sól
– 1 łyżka oliwy do smażenia
– natka pietruszki
– wiórki kokosowe do uprażenia

zupa z soczewicy

Przygotowanie:

  • soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut
  • w tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, po czym dodajemy do niej wymoczoną i odsączoną z wody soczewicę, podsmażamy chwilę i dodajemy sól (ok. 1/4 łyżeczki, później można jeszcze ewentualnie doprawić), imbir, curry i kurkumę oraz odrobinę chilli dla zaostrzenia smaku
  • całość przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z warzyw, powinno go być tyle, żeby całkiem przykrył soczewicę, gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut po czym dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok. 5 min, żeby składniki się połączyły (jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wywaru)
  • gotową zupę miksujemy i podajemy z drobno posiekaną natką natką pietruszki i uprażonymi na SUCHEJ patelni wiórkami kokosowymi

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.