Zupa meksykańska z mięsem mielonym i nachosami

zupa meksykanska

Od razu mówię – milion kalorii i trawienie przez 3 dni, ale dla takiej zupy meksykańskiej z mielonym mięsem naprawdę warto się poświęcić. Zupa jest bardzo pożywna, więc w zasadzie wystarcza za cały obiad, w dodatku jest łatwa do zrobienia i poprawia humor swoim intensywnym aromatem i kolorami. Świetna na dołujące deszczowe dni, których nie znoszę.
Z podanej ilości składników wychodzi całkiem spory garnek, obiad dla dwóch głodnych osób na przynajmniej dwa dni. Jeśli więc nie potrzebujecie aż takiej ilości zupy proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę.


zupa meksykanska z miesem mielonym i nachosami

Co nam będzie potrzebne:

– 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z łopatki, oryginalnie powinna być wołowina)
– 2 papryki, najlepiej różnokolorowe (dla lubiących pikantne proponuję jeszcze 1 papryczkę chilli)
– 2 cebule czerwone
– 3 ząbki czosnku
– puszka fasoli czerwonej
– puszka fasoli białej
– puszka kukurydzy
– puszka pomidorów

– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 4-5 szklanek rosołu, można zastąpić go kostką rosołową
– papryka mielona słodka i ostra, odrobina chilli, sól, cukier, oregano
– 1 łyżka soku z cytryny
– pęczek natki pietruszki
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  • wszystkie warzywa myjemy i odstawiamy na sitko, żeby obeschły
  • cebulę obieramy i kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna

zupa meksykanska z miesem mielonym i nachosami

  • z papryk wycinamy gniazda nasienne, czyścimy z pestek i kroimy na bardzo cienkie paseczki
  • czosnek obieramy i siekamy drobno
  • w dużym, głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy chwilkę, aż się zeszkli
  • do zeszklonej cebulki dodajemy mięso i na średnim ogniu podsmażamy tak długo, aż mięso straci „surowy” kolor, po czym dodajemy przyprawy (1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano, szczyptę chilli, łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę soku cytryny)
  • do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy kilka minut, aż papryka zmięknie, po czym dodajemy pomidory (jeśli są w całości dobrze jest, przed wrzuceniem ich do garnka, rozdrobić je nieco widelcem) i posiekany czosnek
  • chwilę smażymy wszystko razem, po czym dolewamy rosół, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy zupę ok. 20 min.
  • po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę (pamiętajcie, żeby wypłukać je po wyjęciu z puszek) i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut; jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, dolejcie do niej trochę wody

zupa meksykanska z miesem mielonym

  • w czasie, gdy zupa „dochodzi” rozgrzewamy piekarnik, nie musi być bardzo gorąco, tylko na tyle, żeby rozpuścił się w nim ser; na blachę wysypujemy nachosy, posypujemy je startym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aż ser się stopi

zupa meksykanska z miesem mielonym

  • zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, na górę kładziemy kilka podpieczonych nachosów

Smacznego:)

 

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.