Zupa ogórkowa z ryżem

zupa ogorkowa

Klasyk klasyków – zupa ogórkowa z ryżem. Super na lato, głównie ze względu na to, że jest kwaśna i przez to bardzo orzeźwiająca, a przy tym, dzięki obecności ryżu, pożywna. W ogóle jak dla mnie zupy wszelkiego rodzaju to świetna sprawa. Zazwyczaj po ugotowaniu zostaje jej jeszcze sporo na następny dzień i wtedy jest jak znalazł, żeby zaspokoić pierwszy głód przed właściwym obiadem. Polecam każdemu, zwłaszcza jeśli macie, jak ja, problemy z odmówieniem sobie podjadania między posiłkami ;)

Co nam będzie potrzebne:

– włoszczyzna
– 5-6 ogórków kiszonych razem z wodą (ok. 1/2 szklanki)
– woreczek ryżu

– 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 nóżka lub kawałek jakiegoś innego mięsa – im więcej mięsa, tym bardziej tłusta zupa (można zamiast mięsa wrzucić kostkę rosołową np. drobiową)
– 2 łyżki śmietany 12% lub 18% (można zastąpić jogurtem greckim)
– przyprawy do smaku: pieprz, sól, odrobina magi i vegety
– opcjonalnie świeży lub suszony koperek

Przygotowanie:

  • mięso dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i chwilę gotujemy, żeby je oczyścić – tak jak w przypadku rosołu
  • warzywa z włoszczyzny obieramy ze skórki (jeśli są młode wystarczy je oskrobać nożem), myjemy dokładnie i w całości wrzucamy do garnka z oczyszczonym mięsem
  • wsypujemy ryż z woreczka
  • dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety, kilka kropelek magi, kostkę rosołową, jeśli gotujemy bez mięsa
  • zalewamy wszystko wodą tak, żeby był jej nieco więcej niż składników
  • doprowadzamy zupę do wrzenia i kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny
  • w czasie, gdy zupa powoli się gotuje ścieramy na tarce z grubymi oczkami ogórki i dorzucamy do garnka, wlewamy też wodę z ogórków (jeśli lubicie bardzo kwaśną zupę ogórkową możecie dodać więcej ogórków niż podane w przepisie)
  • kiedy zupa jest już ugotowana trzeba ją zabielić – żeby śmietana się nie zważyła do kubka lub małej miski przekładamy 2 łyżki śmietany, dodajemy 1 łyżkę zupy i dokładnie mieszamy, powtarzamy to samo z około 3-4 łyżkami zupy, aż śmietana zrobi się wodnista i nie będzie żadnych grudek, dopiero tak rozrobioną śmietanę wlewamy do zupy i mieszamy (jeśli wlejecie śmietanę bezpośrednio do gorącej zupy zważy się na pewno)
  • na samym końcu dodajemy posiekany koperek, pieprz do smaku i ewentualnie trochę soli i magi, jeśli brakuje

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.