Zupa pomidorowa z rozmarynem i kaszą kus kus

Zupa pomidorowa to koszmar mojego dzieciństwa…:) Na szczęście dojrzałam już do jej smaku i teraz pomidorówka bardzo często pojawia się u nas na obiedzie – zarówno w wersji klasycznej, zabielona z ryżem, lub kombinowana z różnymi dodatkami. Ta poniższa to lekka i super aromatyczna zupa w sam raz na upały. Zrobiłam ją trochę przypadkiem kiedy zabrakło mi ryżu, a zamiast tego w szafce znalazłam kus kus, który jak się okazało świetnie go zastąpił. Akurat w tej wersji nie ma mięsa, ale jeśli ktoś lubi bardziej tłuste zupy spokojnie może dodać np. nóżkę z kurczaka albo kilka skrzydełek.

Co nam będzie potrzebne:

– włoszczyzna z młodych warzyw razem z liśćmi, albo osobno 2-3 młode marchewki, 2-3 młode pietruszki z natką, 1 mały seler razem z liśćmi
– 3-4 łyżki przecieru pomidorowego albo 1 litr soku warzywnego lub pomidorowego w kartonie
– 6 łyżek kaszy kus kus

– przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do zup np. Vegeta, rozmaryn 1 gałązka

Przygotowanie:

  • warzywa myjemy dokładnie, odcinamy liście od korzeni, obieramy ze skórki (młode warzywa np marchewki czy pietruszkę wystarczy oskrobać nożem), liście dokładnie czyścimy
  • wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy małą łyżeczkę Vegety, szczyptę soli, gałązkę rozmarynu
  • zalewamy warzywa zimna wodą (jeśli zamiast przecieru używamy soku, to wlewamy najpierw sok, a potem dolewamy resztę )
  • gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną (od momentu zagotowania ok. 10 min, żeby się nie rozgotowały, ale były lekko twardawe)
  • kiedy warzywa zmiękną zdejmujemy zupę z ognia, a do garnka wrzucamy 6-7 łyżek kaszy kus kus i zostawiamy na 5-10 min pod przykryciem, aż kasza napęcznieje
  • na samym końcu doprawiamy pieprzem według uznania

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

4 Responses

  1. a ja od zawsze kocham pomidorową :)

    Lipiec 9, 2012 at 4:41 pm

  2. It’s a nice post.

    Lipiec 11, 2012 at 2:25 pm

  3. Ja pomidorową lubiłam zawsze. W takim wydaniu na pewno jest smaczniejsza od tej tradycyjnej;)

    Lipiec 12, 2012 at 5:16 am

  4. Ret

    Jak można nie lubić zupy pomidorowej?!

    Ja jem z białym ryżem albo makaronem.

    Lipiec 15, 2012 at 8:15 am